Wat is TMS?

Wat is TMS?

Alles wat je moet weten over Tension Myositis Syndrome (TMS)

Je hebt klachten en gehoord over Tension Myositis Syndrome (TMS). Nu wil je meer te weten komen over TMS. Veroorzaakt TMS bijvoorbeeld jouw pijnklachten? Of heb je misschien andere klachten die door TMS zouden kunnen komen? In deze blog bespreek ik wat het TMS-syndroom is, de oorzaken ervan, hoe je TMS bij jezelf kunt herkennen en welke stappen je kunt nemen om het aan te pakken.

TMS is omkeerbaar, wat betekent dat je van je klachten kunt afkomen. Daarnaast kun je ontdekken of jouw klachten door TMS veroorzaakt worden of niet.

Wat is TMS?

Tension Myositis Syndrome (TMS) is een aandoening waarbij fysieke pijn en andere symptomen veroorzaakt worden door onbewust onderdrukte emoties en stress. Ontdekt door Dr. John Sarno, stelt TMS dat veel chronische pijnklachten niet zozeer een fysieke oorzaak hebben, maar eerder een psychologische oorsprong. TMS kan zich manifesteren als rugpijn, nekpijn, schouderpijn, zenuwpijnen en zelfs als andere lichamelijke klachten zoals spijsverteringsproblemen, extreme vermoeidheid en hoofdpijn.

Hoe ontstaat het TMS syndroom?

TMS ontstaat wanneer het onderbewuste geestelijke stress en emotionele spanningen omzet in fysieke pijn. Dit mechanisme dient als een afleiding zodat je je niet bewust wordt van diepere onderdrukte emoties zoals woede, angst of verdriet. Stressvolle gebeurtenissen, perfectionisme en een neiging om gevoelens te onderdrukken kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van TMS. Het lichaam reageert op deze emotionele belasting door spanning in spieren en weefsels te creëren, wat resulteert in pijn en ongemak.

Hoe weet ik of ik TMS heb?

Het herkennen van TMS bij jezelf begint met het begrijpen van je symptomen en hun mogelijke oorzaken. Enkele indicatoren van TMS zijn:

  • Chronische pijn die niet goed reageert op traditionele medische behandelingen.
  • Pijn die varieert in intensiteit en locatie.
  • Een geschiedenis van impactvolle gebeurtenissen of emotionele trauma’s.
  • Een neiging tot perfectionisme en het pleasen van anderen.
  • Het (onbewust) onderdrukken van emoties.

Het is belangrijk om altijd een arts te raadplegen om andere medische oorzaken uit te sluiten voordat je TMS als oorzaak overweegt. Een diagnose van TMS wordt vaak ondersteund door het uitsluiten van andere aandoeningen en het herkennen van patronen die wijzen op een psychologische oorsprong van de pijn.

TMS therapie

De behandeling van TMS richt zich op het aanpakken van de onderliggende emotionele en psychologische factoren. Enkele effectieve therapieën en benaderingen zijn:

  • Educatie: Begrip van TMS en het mechanisme erachter kan al een groot deel van de pijn verminderen. Boeken en lezingen van Dr. John Sarno en andere experts zijn een goede start.
  • Psychotherapie: Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en psychodynamische therapie kunnen helpen om onderdrukte emoties te identificeren en te verwerken.
  • Dagelijks schrijven: Het bijhouden van een dagboek waarin je je gevoelens en gedachten opschrijft kan helpen bij het blootleggen en verwerken van onderdrukte emoties.

Wat ik vaak zie, is dat mensen een gedeelte van bovenstaande opties aanpakken in plaats van allemaal tegelijk. De sleutel naar herstel is juist het aanpakken van alle vlakken, inclusief voeding en leefstijl. Vaak hoeven dit maar kleine veranderingen te zijn. Ga je enkel en alleen één oorzaak aanpakken, dan is het vaak dweilen met de kraan open.

TMS is omkeerbaar. Door deze benaderingen te volgen kun je verlichting van je klachten ervaren en een veel betere kwaliteit van leven bereiken.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *